Yaralanmadan Nasıl Koşulur

Koşuyorsanız, koşunuz size rahatsızlık veren veya acı çektiren bir faaliyet olmamalıdır. Şayet ki böyle bir durum var ise doğru koşu tekniğini kullanmıyor olmanız acı ve ağrılarınızın nedeni olabilir. Daha verimli ve yaralanma tehlikesi olmadan koşmak mümkündür. Birçok eğitmen koşu tekniğinin geliştirilmesi için farklı yöntemleri savunuyor.

Yaralanmadan Koşmak

Koşucuların büyük çoğunluğu yetersiz koşmadan dolayı sakatlanma sorunu yaşamaktadır. Kimilerine göre koşuyor olmak spor olarak algılanmakta ve bu da kişiyi etkilemektedir. Bu algıdaki birçok kişi için spor, belirli marka bir çift ayakkabı ve kıyafeti giymek ve koşmaya başlamaktır. Bu durumdaki kişiler yaptıkları eylemin bir spor olduğunu ve sporun da yan etkilerinin olabileceğini unutur, fiziksel ve zihinsel koşu tekniklerini öğrenmeleri gerektiğinin de farkına varmazlar.

Öyle ise ne yapmalı?

Uzun zamandır koşan kişilerden koşu tekniği deneyimleri hakkında bilgi almak yararlıdır. Bu tür bilgiler kişinin gelecekteki koşu kariyerini belirlediği gibi yarışmalardaki yaralanma olasılığını da en aza indirir.

Vücudu çalışma metodolojisine uyarlamak ve adapte etmek için üç aylık bir sürece ihtiyaç duyulur. Bu aşamadan sonra da optimum hareketliliği elde etmek için yaklaşık bir yıllık antrenmana gereksinim olur. Aslında koşma tekniğini düzeltmede yaptırdığı egzersizlerle koşuya anlam katan antrenörün objektif gözlemlerinin önemi büyüktür. Ancak bazen sporcular, tekniği kendi kendine geliştirip öğrenebilmektedir.

Koşu Tekniğini Geliştirme Aşamaları

Öncelikle koşucu ayağını doğal bir şekilde zemine düşürmelidir. Günümüzde ayakkabılar ayağı iyi koruduğu için bize rahatmış gibi gelen topuğa basma hareketi uzun vadede vücuda zarar verebilmektedir. Bu kusurlu basma hareketinden kurtulmaya yönelik egzersizler yapılmalıdır. Alışkanlıktan kurtulmak epey zaman ve özveri gerektirir. Bedenimizi kötü teknikle koşma alışkanlığından vazgeçirmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Açıkçası, ne kadar çok uygun olmayan davranış kazanmış iseniz, yenilikleri öğrenmek ve benimsemek de o kadar zor olacaktır.

İkinci olarak bedenimizdeki hareketin ve yerçekimi ile etkileşimin nasıl oluştuğu araştırılmalıdır. Ağırlık merkezimizi keşfetmeli ve koşarken vücudun nasıl hareket ettiği belirlenmelidir.

Son aşamada teorik olarak algıladıklarımızı pratikte bedenimize uygulatabilmeliyiz. Yani, vücut bir bütün olarak tek bir hareket üreterek ağrısız ve verimli çalışabilmelidir.

Teknik Her Zaman Geliştirilebilir

Neredeyse tüm yaralanmaların sebebi bedenimizi kötü bir teknikle hareket ettirmektir. Teknik ne kadar vasat ise, vücut o kadar çok acı çeker, ağrılar ortaya çıkar. Yanlış olan tekniği değiştirdiğinizde dizlerdeki, kalçalardaki aşırı yüklenmeler ile diğer rahatsızlıklar ve nihayetinde mekanik kaynaklı tüm ağrılar ortadan kalkar.

Koşu tekniğinizi gözden geçirmeniz sizin için yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir