Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK), Antalya’nın ilk dağcılık spor kulübü. Geçen Kasım ayında yapılan genel kurulda yönetime seçilen Hasan ALTUNTAŞ ve ekibini ziyaretimiz esnasında, kulüp eğitim salonunda hummalı bir çalışmanın olduğunu gözlemledik. Hayırdır bu çalışma neyin nesidir dercesine hocaya meraklı gözlerle bakarken, Hasan hoca önce davrandı ve söze başladı.
Bildiğiniz gibi kulübümüz, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) üyesi. Federasyonumuz yıllık programında yer verdiği eğitimleri düzenli olarak yapmaktadır. Bazen de yıllık programındaki eğitimlere ilaveten TDF, kulüplerden gelen eğitim taleplerini değerlendirmekte ve uygun görmesi halinde il bazında da kulüplere dağcılık eğitimleri düzenletebilmektedir. Ben ve ekip arkadaşlarım Kulüp seçimleri öncesinde eğitimlere ağırlık vereceğimizin sözünü vermiş idik. Görevi devraldığımız gibi Antalya’da eğitim düzenlenmek isteğimizi Federasyona ilettik. Şuanda eğitim salonumuzda gördüğünüz çalışma, birazdan başlayacak olan kursun bugünkü konusunun hazırlıkları.
Bu eğitim kursunda ben teknik direktör olarak görev aldım. Kursta görev alan eğitmen arkadaşlarım Seval Uğurluoğlu, Ayşe Kalkan ve Emel Evren, TDF’nin tecrübeli dağcılık antrenörlerinden. Bugünkü eğitimde güvenli tırmanış teknikleri ve ip deneyimi gibi bilgiler aktarılacağından, anlatımdaki sunum esnasında antrenörler uygulamalı olarak iple güvenli iniş-tırmanış tekniklerini gösterecekler. Eğitmen arkadaşlarım uygulamadaki özellik arzeden durumları kursiyerlere aktarabilmeyi hedeflemekte ve özveri ile çalışmaktalar.
Aslında dağcılıktaki en temel eğitim diyebileceğimiz Yaz Dağcılık Eğitimi bilgi 22 saat ve beceri 38 saat olmak üzere toplam 60 saatlik eğitimden oluşmakta. Eğitimin sonunda TDF tarafından görevlendirilen sınav yapıcısı huzurunda gerçekleşecek sınav neticesinde, başarılı sayılmak için kursiyerin enaz 70 puan alması gerekir. Yeterli puanı alan kursiyerler Kış Dağcılık Eğitimi veya Tek İp Eğitimi gibi farklı eğitimlere katılma hakkını elde edecektir. Eğitimimize 28 kursiyer katılmıştır. Kursiyerler, Antalya’da faaliyet gösteren çeşitli dağcılık kulüplerinde lisanslı olarak kayıtlı 20 ila 50 yaş aralığındaki sporcular. Bu eğitimin tamamlanmasına müteakiben, 2022 yılının Ocak ayında Kış Dağcılık Eğitimi kursunu açmayı hedefledik.
Hasan hoca bir taraftan anlatırken, diğer taraftan da emniyet noktasını (ankraj) oluşturan eğitmenler ile uyumla çalışıyordu. Hoş sohbete dalmış idik ki, kursiyerler sınıftaki yerlerini almaya başladılar. Müsaade istedik.
Kulüp yönetim kurulunda yer alan Teoman Mete ile sohbet ederek eğitim alanından ayrıldık.
TODOSK ve TDF Antalya’da dağcılık sporu adına güzel şeyler yapıyor.