Antalya Ultra®parkurlarından İskender Yolu Varsak Obruğu Lyrboton Kome Fatih Etabı 25 Km olarak tamamlandı

Skyrunning Spor Kulübü, Antalya Ultra®parkurlarından İskender Yolu Varsak Obruğu Lyrboton Kome Fatih Etabı’nda 25 Km’lik doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Kepez Ormanındaki tarihi izler ve kent Antalya manzarası görülmeye değer güzellikler olarak değerlendirildi.

Skyrunning Türkiye® organizasyonuyla, sporcular Antalya Ultra® parkurlarından İskender Yolu Varsak Obruğu Lyrboton Kome Fatih Etabı’nda üçüncü kez faaliyette bulundu. Varsak Obruğu ve Hamza Taş caddesi kenarında bulunan kişiler, sporcuları bu bölgede görmekten biraz şaşkın idiler.

Spor kulübü tarafından yapılan açıklamaya göre, 4 Aralık sabahı saat 9:00 itibariyle Varsak (eski) Belediye binası mevkiinde yürüyüşe başlayan sporcular, önce Varsak Obruğunu ziyaret ettiler ve buradan Hamza Taş Caddesi üzerinden aşıp Lyrboton Kome’ye yöneldiler. Bölgedeki ahırların arasından geçildi ve Lyrboton Kome’ye çıkan antik patika takip edilerek ören yerine sık makilik araziden tırmandılar. Antik dönemin zeytinyağı işçiliğinden izler taşıyan bu mahalli dolaştılar ve Çamlıca istikametine yöneldiler. Orman içi ham yol takip edilerek çam ormanın kuytu yerinde saf tutmuş sandal ağacı koruluğu ziyaret edilerek yemişlerin tadı kontrol edildi. Keşirler yolu aşılıp Orman içi yollarda Odabaşı istikametinde ilerlendi. Güzergahta birçok sarnıç ve harabe kalıntısı olduğu gözlendi. Odabaşı mezarlığı civarında orman içi ham yol takip edilerek, bu güzergâh kenarındaki manzara terası istikametine geçildi. Sanki tartan piste basılıyormuş hissi veren bu dümdüz ham yolda tempolu uzun yürüyüş, Mazı dağı mezarlık alanında varıldığında 25 Km olarak sona erdi.

Geçmiş yıllarda Varsak Obruğu Lyrboton Kome faaliyetine katılan sporcuların aktarımına göre; Varsak obruğunun tahribata uğradığı, hayvan leşlerinin tarihi tünele boca edildiği, Lyrboton Kome ve güzergâhtaki diğer tarihi yapılarda tahribatların olduğu, orman içi ham yol kenarlarında sarnıç ağızlarının açık olduğu, içlerine çöplerin atıldığı, motorlu vasıtanın girebildiği orman içi yol kenarlarına ise evsel ve endüstriyel ve inşaii atıklardan; kent Antalya’nın kuzey aksındaki ilerleyişinin, Kepez ve Göçerler ormanı ve doğayı kirliliğe maruz bıraktığı gözlenebiliyordu.

Fotoğraf: Antalya Ultra®, 4.12.2022 – 9:19, Varsak Obruğu’na inen antik yol
Fotoğraf: Antalya Ultra®, 4.12.2022 – 9:19, Varsak Obruğu’na inen antik yol
Fotoğraf: Antalya Ultra®, 4.12.2022 – 10:56, Lyrboton Kome antik yerleşim alanı
Fotoğraf: Antalya Ultra®, 4.12.2022 – 12:09, Çamlıca mevki orman içi
Fotoğraf: Antalya Ultra®, 4.12.2022 – 13:07, Çamlıca mevki orman içi
Fotoğraf: Antalya Ultra®, 4.12.2022 – 13:53, Keşirler mevki orman içi
Fotoğraf: Antalya Ultra®, 4.12.2022 – 14:50, Odabaşı mevki makilik alanda ihtimal ki şapel kalıntısı
Fotoğraf: Antalya Ultra®, 4.12.2022 – 15:11, Odabaşı mevki orman içi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir