Yarışmada Zaman Kaybetmemek İçin Ne Yapmalı

Yaşadığınız şehrin dışında veya kendi ikamet bölgenizde katılacağınız koşularda alışkanlıklarınıza veya geleneklere göre hareket etmemeniz halinde yapacağınız hatalar sebebiyle kendinizden beklediğiniz performansı göstermeyebilirsiniz. İhtimaldir ki aşağıda aktaracağımız haller geçmişte başınıza gelmiştir.

Beslenme ve Hidrasyon

Yarış öncesindeki en önemli şeylerin başında beslenme ve hidrasyon gelir ki bu konuda kendinizi daha önceden sınamış olmanız gerekir. Yarış öncesi tüketilmesi iyidir diyenlerin önerisini o gün yapmanız veya daha önce denemediğiniz yiyecekleri yarış öncesi tüketmeniz, sizin performansınızı olumsuz etkileyebilecek büyük bir hata olacaktır.

Yarıştan önceki gün yiyecek bir şeyler arayıp bulamamak da kişide büyük bir stres yaratacaktır. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki restoranları ve yerel mutfağını ve yemeklerin türünü bilememek de sizi strese sokacaktır. Öyle ise en ideali antrenman günlerinizde nasıl bir beslenme programı uygulamış iseniz yarışma günü de bu rutininize davam etmenizin size büyük faydası olacaktır. Standart kahvaltınız ve özellikle yarış öncesi gecesi bildiğiniz daha önceden denediğiniz hamur işlerini tüketmek, performansınızı korumak için yapabileceğiniz en temkinli davranıştır.

Bagajın Kaybolması

Şehirlerarası veya uluslararası yolculuklarda birçoğumuzun başına gelmiştir bagajın kaybolması. Öyle ki bagajın gittiğiniz yere zamanında gelemeyeceği durumlarda yeni koşu ayakkabıları ve başka kıyafetler satın alma zorunda kalmayı hiçbir sporcu istemez. Başınıza böyle bir durum gelip de stres yaşamamak için en iyi yöntem, yarış günü kullanacağınız ayakkabı ve giysileri daha küçük ayrı bir sırt çantasında yanınızda taşımanızdır.

Yarış Mahalline Erken Gidin

İkametinizden farklı bir yerdeki koşuya gidişinizde size stres verecek bir diğer konu da tanımadığınız bir çevreye adapte olmada yaşayacağınız sıkıntıdır. Yarışmadan önce nabzınızın yükselmesini istemiyor iseniz, alana erken ulaşın, caddelerdeki yoğun trafiğe takılmayın, vardığınız yerde eşyalarınızı nereye bırakacağınızı vakit kaybetmeden bulun. Böylece rahat bir şekilde strese maruz kalmadan yarış çizgisine yaklaşın.

Hava Durumu, Yüksek İrtifa, Daha Başka Bilinmeyenler

Antrenmanlarınızı yaptığınız yerden farklı bir iklimde, farklı cadde ve sokaklarda veya irtifalarda yarışmak, ister istemez sporcuyu etkileyecektir. Aşırı sıcak ve nem performansı olumsuz etkiler. Hele sokaklarına veya patikasına yabancı iseniz o yarışma parkuru daha da uzunmuş gibi hissedilir. Bu nedenle, yarışma öncesindeki bir gün, koşacağınız alanı bir dolaşıp gözlemlemeli, rakım farklılıklarını algılayıp zihin haritanıza yerleştirmelisiniz. Hava şartlarını kontrol etmek zor olsa da, vücudun fiziki adaptasyonu için yarışma yerindeki ortama benzer alanlarda antrenmanlar yapmak yararlı olacaktır.

Tüm bu faktörler sizi etkileyebilir, ancak doğru planlama ve yaklaşım ile stresin yaratacağı olumsuzlukları en aza indirebilir ve yarışmada beklediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir