Sia Antik Kenti – Panemoteikhos Antik Kenti Etabındaki performans yürüyüşü tamamlandı

Skyrunning Spor Kulübü tarafından 27 Ağustos Pazar günü düzenlenen performans yürüyüşüne Antalya ili Döşemealtı ilçesi Karaveliler mahallesi Camii yanında 387 m rakımda başlandı. Zeytin bahçeleri arasında ilerlenerek 850 m rakımda Deveboynu Geçidine ulaşıldı. Geçit itibariyle evveliyatı epey zaman öncesine ait olduğu anlaşılan patikada ilerleyip belli belirsiz yapı kalıntılarını barındıran, uzun zamandır atıl olan yayladan ilerleyen sporcular kah orman içi patikada, kah orman içi ham yollardan 900 m rakımdaki Sia Antik Kenti’ne ulaştılar. Deveboynu Geçidine ulaşana kadar güneşin etkisi epey güçlü bir şekilde hissedilmiş ise de orman alanında ulaşıldığında ara sıra esen serince rüzgar sporcuların ferahlamasına imkan sağlamıştır.

25+ Km olarak tasarlanan bu faaliyet esnasında sporcular Sia Antik Kentiden Karaot Köyüne inmişlerdir. Karaot’tan itibaren yerel halkın dağ yolu diye tabir ettiği orman içi yoldan Boğazköy istikametine yönelip, Botaş hattı ve çoban evleri geçilmiş ve antik sarnıçtan halen akan buz gibi sudan istifade etmişlerdir.

Panemoteikhos kentinin kurulu olduğu tepenin yamacından Boğazköy’e inen sporcular, Bucak – Antalya karayoluna ulaştıklarında faaliyeti 26 Km olarak tamamladılar. Dayanışma içinde gerçekleşen faaliyetin Deveboynu Geçidi tırmanış kısımda bazı sporcuların zorluk yaşadıkları gözlendi.

Tüm gün süren bu etkinlikte sporcular, uzun boylu çam ormanında ilerleyerek Sia Antik Kentine ulaştılar.  Boğazköy evvelindeki sedir ormanında dikkate değer bikaç yüzyıllık sedir ağaçlarının varlığı gözlendi.

Boğazköy’e yaklaşık 20 dakika yürüyüş mesafesinde bulunan, çatısı kısmen yıkılmış antik sarnıçtan akan suyun bir zamanlar Panemoteikhos Antik Kentinin su ihtiyacını karşıladığı, ana kayada oyulmuş ve günümüze kısmen sağlam kalmış kanaldan anlaşılıyordu.

Sporcular, kuş sesleri ve çam – sedir ağacı kokusunda tertemiz havayı teneffüs ederek yorucu bir etkinliği daha gerçekleştirip ormanda wellness dediler.

Sia – Panemoteikhos faaliyetinde sporcular toplamda 1174 m yükseklik kazanımı elde etmiş ve 784  m iniş yaparak toplam 26 Km mesafe kat etmişlerdir.