Neanderhal Madalya Töreni Antalya Arkeoloji Müzesi’nde Yapıldı

Neanderthal’lerin Patikası hiking faaliyetinde 100 ila 200 Km arsında mesafeyi tamamlayan sporculara Skyrunning Spor Kulübü tarafından madalya verildi. Madalya töreni Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ve Antalya Müzesi Ev Sahipliğinde 26 Mayıs 2023 Cuma günü gerçekleşti.

Antalya Müzesi Konferans Salonunda gerçekleşen törenin açılış konuşması Kulüp Başkan Yardımcısı Fuat Üret tarafından yapıldı. Parkur tanıtımı için kürsüye davet edilen Kulüp Başkanı Mürşidin Demircan yaptığı konuşmada;  “… Neanderthal patikasını tanıtmak ve bu patikada faaliyetlere gelen katılımcıları kutlamak ve sıralamaya giren katılımcıları madalya ile taltif etmek üzere toplanmanın heyecanını yaşamaktayız. Törene bizzat katılan sizler bizleri mutlu kıldınız. Kulübümüz ve yönetim kurulumuz adına her birinize en içten duygularla teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Neanderthal Patikasındaki yürüyüşe başladığımızda Şubat ayının soğuk bir günü idi. Takip eden etkinlikler yağmurlu, rüzgârlı, sisli günlerde çamurda veya güneşli günlerde gerçekleşti. İlkbaharda, kent merkezinden uzakta, yemyeşil tarlaları, çiçeklerle kaplı ovaları, yeni filizlenen ağaçları, antik yolları ve kentleri, mağaraları, dereleri, kanyonları gördük ve geçtik. Kulübümüzün şimdilik 200 Km olarak belirlediği Neanderthal Partikası çok güzel ve özel bir güzergâha sahiptir. Bu güzergâhta, Antalya Müzesi önünden yürüyüşe veya koşuya başlayan bir kişi, patika güzergâhını takip ettiğinde güvenli bir şekilde tekrar müze önüne dönebilmektedir.  Neanderthal Patikası yalnızca görsel özellikleri ve doğal karakteri (doğal tektonik yapısı, sahip olduğu biyoçeşitlilik vb.) ile değil üzerinde bulundurduğu arkeolojik ve tarihi veriler ile de bir kültür hazinesidir. Neanderthal patikası güzergâhındaki alanın biyolojik çeşitliliği, hidrolojisi, hidrojeolojisi, ekolojisi ve arkeolojisi bir bütün olarak ele alınıp araştırılıp değerlendirilmesi gerekir. Hiking, trekking, skyrunning ve patika koşuları gibi sportif faaliyetlerin icra edilebildiği bu alan yüzbinlerce yıl Neanderthal kişilere, günümüzde de bizlere ev sahipliği yapmaktadır. Neanderthal Patikasını kurgulandığımız alanda, ”Düzlerçamı Ormanı, Güver Uçurumu, Termessos Antik Kenti Doğal Sit Alanı”, “Kırkgöz Su Kaynakları Doğal Sit Alanı”, “Antalya Düzlerçamı YHGS”, “Güllük Dağı (Termessos) Milli Parkı” gibi korumaya alınmış çeşitli alanlar, Evdirhan, Kırkgözhan, Via Sebaste (Döşeme Yolu), çeşitli antik kentler (Ariassos, Panemoteikhos, Termessos) ve Karain Mağarası ve diğer mağaralar yer almaktadır. Faaliyetlerimiz esnasında varlığını tespit ettiğimiz çeşitli tarihi, kültürel, arkeolojik değerler, mevcut olan alanlar ile ilişkilendirilip bunlara ilave edilmeli, flora ve faunası ile korumaya alınmalıdır. Önümüzdeki süreçte yapacağımız çalışmalarla Neanderthal patikasına onlarca tali patika eklemeyi, çeşitli kültürel ve sportif organizasyonlar düzenlemeyi amaçlıyoruz. Neanderthal Patikasında bu yıl faaliyete gelen tüm katılımcıları kutluyor ve tebrik ediyorum.” dedi.

Neanderthal Patikasının Antalya Müzesi önünden başlayıp tekrar aynı noktaya dönebilecek şekilde kurgulandığını vurgulayan Demircan yaptığı sunumda, her bir etabın güzergâhını, Km ve zorluk derecelerini misafirler ile paylaştı.

Sporculara madalyalarının dağıtılmasına müteakiben tören sona erdi. Kulüp Yönetimi, misafirler ve sporcular, grup halinde Antalya Müzesini gezdiler, Neanderthal Patikası faaliyetinde ziyaret edilen ören yeri kazılarında bulunup müzede sergilenen eserleri gözlemlediler.